Bir Dünya Harikası: Ölüdeniz

Bir Dünya Harikası: Ölüdeniz

Masmavi, harika bir deniz… Bembeyaz kumlarla örtülü. Suyun ve dibindeki kumun kırdığı ışık ünlü turkuaz rengini veriyor Ölüdeniz’e. Kıyılara kadar uzanan yemyeşil çam ormanları, içinde yeişilin, mavinin ve morun her tonunun görülebileceği ılık denizi, uzun kumsalı ile Ölüdeniz bir dünya harikası.

Ölüdeniz Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Muğla’ya 128 km, Fethiye’ye 14 km, Dalaman Havalimanı’na 75 km. uzaklıktadır. Bölge, kıyıların olağanüstü manzara güzellikleri , doğası ve bir çok aktiviteye uygun bir bölge olması sebebiyle 1983 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Ayrıca 2006 yılında Ölüdeniz Dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir. Gözde bir tatil merkezi olan Fethiye’den sonra bu çevre içerisinde Ölüdeniz gelmektedir. Turizm açısından vazgeçilmez turistik yerlerden biridir. Ölüdeniz, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Adından da anlaşılacağı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En soğuk aylarda Belcekız kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz’de sadece çırpıntılar meydana gelir.

Ölüdeniz’de son yıllarda 1975 metre yükseklikteki Babadağı’nın doruklarında paraşütle atlayanlar, dünyanın en nefes kesici manzarasıyla karşılaşılıyor. Yılın on ayı denize girme olanağı sunan bu eşsiz koyda çok sayıda turistik tesis, restaurant, alışveriş merkezi ile bir çok kafeteryalar bulunuyor.

Türkiye’deki lagun tipinde oluşmuş oluşumlardan birisidir Ölüdeniz. Adını durgun olmasından dolayı almıştır. Ancak Ölüdeniz durgun gibi görünsede üç nedenden dolayı kendini sürekli yenilemektedir. Bunlardan ilk olanı Ölüdeniz’de bulunan yoğun olarak çıkan kaynak suları denizin dibinden açık denize doğru bir akıntıya neden olmaktadır. İkincisi ise kaynak sularının oluşturduğu farklı seviyelerdeki tuz farkları nedeniyle içeriye ve dışarıya doğru açık denizden sürekli bir dolaşım oluşmasına neden olmaktadır. Üçüncü neden ise gel-git oluşması nedeniyle 2-3 günde bir deniz ortalama yarım metre yükselmekte ve alçalmaktadır.

Tanrının Dünyaya bahşettiği bir cennet olarak adlandırılan Ölüdeniz, ülke dışına taşan ünü ile dünyaya mal olmuş bir turizm merkezidir. Çarpıcı güzelliğe sahip olan Ölüdeniz, adı gibi aslında sakin ve kıpırtısız değildir. Yaz aylarının dolu dolu geçtiği bir turizm merkezidir. Fethiye’ye 14 km. uzaklıktaki Ölüdeniz, çamların arasında uzanan yoldan sonra mavisiyle birdenbire çarpıyor insanı. Belcekız koyu içinde uzanan kumsalı yürüdüğünüzde eşsiz Ölüdeniz’i görüyorsunuz. Ölüdeniz, büyülü gibi kıpırtısız bir denize sahip… Denizin içerisinde tek bir yosun bile yok.


Ölüdeniz’de tipik bir Akdeniz iklimi vardır. Aslında bu iklimin özelliği yazları uzun sıcak ve kurak, kışları kısa ılık ve yağışlıdır. Ulaşım olarak kara, hava yoluyla ulaşmak mümkündür. Fethiye ilçesine Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul vb. yerlerden düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. Hava yolu ulaşımında Ölüdeniz’e 75 km. uzaklıktaki Dalaman Havalimanını ya da 220 km. uzaklıktaki Antalya Havalimanını tercih edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon